12.10.12

Lokikirja: Heinolan lintutarhaYksi pakollisista nähtävyyksistä ja paikoista kesällä aivalla reissatessa on Heinolan lintutarha. Olemme lapsuudestani asti käynneet aina Heinolassa käydessämme lintutarhalla tapaamassa vanhoja samoja lintuja vuodesta toiseen ja joka vuosi sinne on tullut uusia hoidokkeja. Valitettavasti tänä vuonna oli surullista huomata, että hoidettavien lintujen määrä on vähentynyt lapsuusajoistani huomattavasti.Heinolan lintutarha on toiminut jo vuodesta 1963. Heinolan kaupungin puistotyönjohtaja Anthony Bosley aikoinaan sai hoitoonsa loukkaantuneen laulujoutsenen, jota hän hoiti kotonaan vaimonsa kanssa. Hänen kotonaan oli myös papukaijoja. Hän lahjoitti myöhemmin erilaisia papukaijoja kaupungille ja siitä lähti tarhatoiminta käyntiin. Lintutarhan toimintaperiaate on auttaa ja hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja ja palauttaa ne takaisin luontoon. Tämän periaatteen takia toivon Heinolan lintutarhan jatkavan toimintaansa pitkään.

Lintutarhassa on lintuja laidasta laitaan. Siellä on pöllöjä, papukaijoja, vesilintuja, korppeja ja kyyhkysiä. Tietenkin kotimaisten lintujen kirjo vaihtelee sitä mukaan, kun hoitoon tulee ja sieltä lähtee lintuja. Papukaijat ovat tulleet jäädäkseen ja vanhoja tuttuja on ihana päästä ihastelemaan vuosi vuoden jälkeen.


Ariel

Ariel on saapunut tarhalle 11.5.1984, joten sillä on kokemusta katsojista. Ariel kuulemma osaa kyllä sanoa sanan "terve", mutta en ole koskaan kuullut sen sanovan mitään. Ja mitäs turhaa sitä mitään sanomaan, kun on noin upeat sulat!


Paco

Pacoa ei voi olla rakastamatta. Sekin on saapunut tarhalle vuonna 1984 ja se on monen lempilintu koko tarhassa. Pacon suosion salaisuus on sen puheliaisuudessa. En muista yhtäkään kertaa, etteikö Paco olisi  innoissaan alkanut puhumaan ja matkimaan yleisön niin vaatiessa. Paco on muun muassa pyytänyt saunaan, matkinut koiraa ja kissaa, vislannut ja pyytänyt anteeksi. Tuntuu, että joka kerta kun Pacon näkee, saa uuden esityksen.


Tämän nimeä en muista, mutta se tykkää tanssia :D

Heinolan lintutarha on ilmainen ja kaikenikäisille sopiva nähtävyys. Itse rakastin pienenä lintutarhaa ja vieläkin innostus päästessäni puhumaan Pacon kanssa ja ihastelemaan Arielin kauniita sulkia. Kerran olen päässyt siellä silittämään ihka oikeaa huuhkajaa, joskus lapsuudessani ja se oli sen kesän yksi kohokohtia.Heinolan lintutarha sijaitsee aivan Heinolan keskustan läheisyydessä ja siellä on ilmaista käydä. Kannattaa kuitenkin varata käteistä puista pöllöä varten, koska siihen laitetut lahjoitukset auttavat lintutarhaa jatkamaan hienoa työtään auttaessaan lintuja. Koko perheen kohteessa viihtyy niin lapset kuin aikuisetkin.


sitä kirjettä Tylypahkaan odotellessa


Elävien lintujen lisäksi tarhalla on oma pieni museotila, jossa pääsee katselemaan täytettyjä eläimiä ja lintuja. Siellä voi kartuttaa tietoaan Suomen luonnosta ja sen ihmeellisistä olennoista. Suosittelen kaikille käyntiä lintutarhalla ja sen arvokkaan työn tukemista.

No comments:

Post a Comment