9.10.12

Hersonissos, Kreeta 
katu, jolla asuin ystäväni asui

Ystäväni kodin parvekkeelta

Sateisen ja kylmän Suomen kesän aikana teki mieli ottaa äkkilähtö jonnekin lämpimään paikkaan. Kohteeksi valikoitui Kreetan pieni kylä Hersonissos, joka osottautuikin oikeaksi "minimetropoliksi". Ystävättären luona asuessa pääsi normaalia perusturistia syvemmälle paikallisten kulttuuriin mukaan ja luotua uusia ystävyyssuhteita. Hersonissos on täynnä elämäniloisia ja ystävällisiä ihmisiä, jotka ottivat avosylin vastaan tämän pohjoisen tytön.
  auringonlasku vanhan kylän parvekkeelta

Menopaluu-liput Oulusta Haniaan maksoivat 400 euroa ja ystävän luokse majoittautuminen vähensi matkakuluja. Lentoja olisi toki saannut halvemmallakin, mutta olisin joutunut vaihtamaan konetta useampaankin kertaan ja äkkilähdöt olivat suuressa suosiossa juuri tuolloin. Haniasta matkustin busseilla Hersonissokseen. Vaihto tapahtuu Heraklionissa(paikalliset lausuvat Iraklion) ja aina bussiasemilla bussia vaihtaessa on lippu ostettava bussiaseman tiskiltä. Bussipysäkeiltä tullessa kyytiin mennään ensimmäisenä istumaan ja rahastaja tulee myymään lipun sinulle sitten. Hania-Heraklion väli maksaa noin 13,20 euroa ja Heraklion-Hersonissos vain 3 euroa. Bussit ovat helppo tapa matkustaa Kreetalla, mutta täytyy varautua niiden myöhästymiseen. Takaisin päin Hersonissoksesta matkustaessani Haniaan molemmat bussit olivat myöhässä aamuruuhkien takia puoli tuntia ja yhden paikallisen mukaan se on ihan normaalia. Bussiaikatauluja ei myöskään löydy netistä mistään, vaan vasta pysäkillä saa tietää milloin bussi lähtee.
 uuden ystävän parvekkeelta

Kreeta on karun kaunis saari. Bussilla matkustaessani Hersonissokseen yön pimeyden vaihtuessa hiljakseen paahtavaan päivään, aurinko paljasti upeat punaisen väriset kalliot. Tie kiemurteli meren ja vuorien välissä läpi kylien ja kaupunkien. Pienet koristeelliset, jopa minikirkon näköiset, laatikot teiden varsilla on asetettu liikenteen uhrien muistoiksi. Oliivipuut koristavat muuten karua kivimaastoa ja meri on kuin liukuvärjätty kangas vaihtaen väriä tummansinisestä turkoosiin.

 Hersonisoksen terassit päivällä ja yöllä

Hersonissos on ollut aikoinaan pieni rantakylä, jonne tultiin nauttimaan auringosta ja rauhallisuudesta. Nykyään perheiden lisäksi Hersonissos on tunnettu maailma rantakadun baareistaan ja bilettämisestä. Miksi minullekin tuli mielikuva pienestä metropolista rannan äärellä oli se, että ulos mentäessä törmäsimme kaikkialta maailmasta tulleisiin ihmisiin. Miksi sitten Hersonissokselle tullaan juhlimaan? Juomat ovat halpoja verrattuna esimerkiksi Suomeen ja ihmiset ovat erittäin ystävällisiä. Täällä ei olla turhan vakavia, vaan baarimikko haluaa juoda kanssasi shotin ja sitten vaan huudetaan että Jamas(=kippis)! Ihmisiä tulee Hersonissokseen usein töihinkin kesäkaudelle useista eri maista, kuten esimerkiksi Isosta-Britanniasta ja Ruotsista. Yksi paikallinen sanoi, että hän tykkää olla täällä töissä, vaikka hän ei tienaakaan paljoa. Hänelle riittää, että hän selviää ja samalla hän on onnellinen Kreetan auringon alla. Ihmiset tekevät paljon töitä baareissa suomalaisen korvaan mitättömältä kuullostavan palkan eteen; kymmenen tunnin yövuorosta saa käteen työpäivän päätteeksi vain neljäkymmentä euroa. Silti ihmiset tulevat sinne töihin ulkomailta, vaikka kotimaassaan saisivat tienattua huomattavasti enemmän. Ymmärrän ainakin itse paikan nähneenä, miksi he tulevat joka vuosi aina uudestaan Kreetalle.

     Kaikki juomat, alkoholittomat ja holilliset, olivat maukkaita

Hersonissokselle tulee myös paljon lapsiperheitä. Rantahiekat houkuttelevat ottamaan aurinkoa ja sinisen meren syleilyssä on ihanaa uida. Rannat ovat turvallisia ja hienon hiekan lisäksi on rantojen läntisimmässä päässä mielestäni mukavampaa hiekkaa, joka on tuollaista kuvassa olevaa pienien kivien muodostamaa kaunista alustaa rantaelämälle. Rannoilla oli vain yksi asia mitä en ollut ennen kokenut; sen pienet jalkoja syövät kalat. Rannan tuntumassa on pieniä harmittomia kaloja, jotka syövät ihmisten jaloista kuollutta ihoa pois. Niiden syöminen ei satu, mutta saattaa kutittaa. Valitettavasti itselläni jalat ovat olleet koko kesän huonossa kunnossa ja ihoni on enemmän repäleinen kuin normaalisti ihmisillä. Jouduin siis kaksi kertaa vähän isomman kalan puremaksi, kun ne saivat kunnon otteen ihostani. Purematkin olivat pieniä ja eivätkä ne varsinaisesti sattuneet vaan enemmän hämmensivät. Ne eivät ole vaarallisia eikä lapsien vanhempien tarvitse pelätä. Paikalliset ovat keksineet alkaa pitämään FishSpa-nimellä kulkevia tiloja, joissa voi maksaa halvimmillaan 5 euroa kymmenestä minuutista. Siellä voit pitää jalkojasi tai käsiäsi akvaariossa, jossa nämä pienet kalat puhdistavat ihoasi samalla nauttien päivän ateriansa. Itse en uskaltanut kokeilla huonokuntoisten jalkapohjieni takia.

    allekirjoittanut hankkimassa rusketusta

Länsirannan ihanaa hiekkaa

Uusien paikallisten tuttavien kadehdittavat hiukset

Yksi asia mitä varten Kreetalla on edes pakko kerran elämässään käydä on ruoka. En ole missään päin maailmaa syönnyt niin hyvää ja samalla terveellistä ruokaa. Koska minut otettiin lämpimästi asumaan ystävättäreni luokse, hänen kreikkalainen isänsä valmisti aina vieraanvaraisuudessaan kotiruokaa. En ole missään ravintolassa ikinä saannut niin suussasulavia ja maukkaita annoksia kuin hänen tekemiään. Kreetalla ei tunneta sanaa lähiruoka, koska suurimmaksi osaksi kaikki on lähiruokaa. Kaikki, jopa tomaatit ja kurkut, maistuvat vain miljoona kertaa paremmalle kuin Suomen kaupoista löytyvät serkkunsa. Luomutuotteita löytyy myös helposti ja jos et pysty syömään maidosta valmistettuja tuotteita, Kreeta on sinun paratiisisi. Kreetalaiset käyttävät harvoin maitoa tai rasvaa ruuanlaitossa, mutta sitäkin enemmän oliiviöljyä. Parhaat ruokapaikat löytyvät usein paikallisten käyttämistä paikoista, Hersonissoksessa sivukujilta löytyvistä buffetpaikoista.
 ateria Majesticissa

Yksi kokeiltavista asioista on giros. Söimme Hersonissoksesta löytyvästä pienen kioskin tapaisesta paikasta nimeltään Yapita illalla girokset. Uusi ystäväni sanoi, että siellä ne ovat koko Kreetan parhaimmat. Ja kuten suomalaiset riitelevät siitä, missä on parhaimmat pitsat, tottakai tästäkin olivat toiset eri mieltä. Giros on pitaleipä, johon tulee ranskalaisia, salaattia, tatsikia ja uskomattoman mureaa lihaa. Kannattaa kokeilla, paras nälänkarkoittaja ikinä ja yksi mahtavimpia asioita, joita olen syönnyt. Maksoi vain kolme euroa. Toinen kokeilunarvoinen juttu on jäätelönkorvikkeena toimiva frozen greek yogurt. Hyvää ja terveellistä, aion kokeilla itse valmistaa sitä.
 
Giros


paras ateria reissussa, ystävän ihanan isän valmistama ateria

Matkasta voisi kirjoittaa lisää vaikka kuinka paljon, mutta jätän jotain vielä tulevaisuuteenkin kirjoitettavaksi. Jos sinulle heräsi jotain kysymyksiä Kreetasta ja siellä matkailusta, rohkeasti lähetä kysymyksiä.

1 comment:

  1. Hyvä artikkeli, jota lukiessa tuli ikävä taas Kreetalle. Kolmesti olen jo käynyt, mutta jonkinlainen kaiho päästä takaisin on jäänyt elämään. Muuallakin olen käynyt, mutta Kreetassa on sitä jotain, joka vetää puoleensa yhä uudelleen.

    ReplyDelete