20.3.12

Shoppailumatka opiskelijabudjetilla: Lontoo


Lontoo on kaupunki, jonne ei mennä löhöilemään. Mikään aika ei tunnu riittävän tutustumaan koko kaupungin tarjontaan eikä se ole tarkoituskaan. Yksi käyntikerta Lontoossa ei vaan riitä. Lontoosta löytyy jokaiselle jotakin ja kaikille kaikkea, myös opiskelijabudjetilla.

Tämä oli minulle kolmas kerta Lontoossa, joten en käyttänyt aikaani jo aiemmin tutustumiini perinteisiin turistikohteisiin. Tämä oli enemmän tutustumista Lontoon syvempään olemukseen. Matkaani helpotti budjetillisesti ystävän asuntoon majoittautuminen ja heidän neuvot, käytännössä katsoen kaikkeen, olivat korvaamattomia. He osasivat viedä minua myös paikkoihin, mihin en itse olisi osannutkaan mennä. Kävin neljän päivän reissun aikana muun muassa Amy Winehousen lempibaarissa nimeltään The Hawley Arms, ottamassa korvalävistyksen Camden Townissa, ihmettelemässä Occupy London- mielenosoitusta sen viimeisinä päivinään, kiertämässä useita kymmeniä Brick Lanen vintagekauppoja ja osallistumassa lontoolaisiin kotibileisiin.

The Hawleys Armsin terassin ulkovalaistus


Räjähtänyt Amy Winehouse- fani pitkän päivän jälkeen

Jos haluaa ostoksille, Lontoosta löytyy ihan kaikkea. Camden Town on menettänyt hohtoaan muutaman vuoden takaisen reissuni jälkeen turismin löydettyä paikan, mutta se on edelleen käymisenarvoinen. Camden Lock Market on täynnä kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta ison rakennuksen takaa kannattaa käydä tutkimassa myös Camden Stables Market. Vanhaan hevosmarkkinatiloihin on jätetty karsinat paikoilleen myyntikojuiksi ja rautaiset hevospatsaat vahtivat järjestystä joka nurkassa. Camden Stables Marketista löytyy myös yksi kuuluisimmista liikkeistä Camden Townissa, Cyberdog. Cyberdogissa on vierailtava, vaikka ei ostaisikaan mitään ja vihaisikin genreä, jota se edustaa. Tämä maailmallakin tunnettu ravehenkinen kauppa on täynnä futuristisen gootin vaatteita pimeässä hohtavineen yksityiskohtineen. Kauppa on itsessään kuin oma maanalainen bilekeskus, jossa pauhaa huumaava teknomusiikki. 

Cyberdogin sisäänkäynti

 Camden Town

Stables Market

Yksi kymmenistä hevospatsaista

 Vähän käsitystä siitä, kuinka hevoskarsinat toimivat kojuina. Takana olevat auki, edessä olevat kiinni.

Camden Townin ruokakojuja

Primark on yhtä aikaa tavarataivas ja tavarahelvetti. Toisin kun muut tavaraketjut, jotka tuottavat tavaransa myös ulkomailla halvalla, Primark ei ota yksittäisestä tuotteesta paljoakaan voittoa. Sen menestys piileekin ajatukseen “myydään halvalla ja paljon”. Primark oli ainakin minulle kohde jo ennen kuin olin edes matkalla Lontooseen. Ostin kahdet kengät kahdellatoista punnalla ja voin veikata, että Suomessa olisin saannut veloittaa samanlaisista kengistä yhteensä helposti yli satasen. Laadusta voin sanoa, että lähes neljä vuotta sitten Primarketista ostamani vaatteet ovat vielä hyvässä kunnossa ja käytössä. Primark on aina täynnä ja siellä on joka päivä suomalaiseen makuun kamala tungos, eli kannattaa jättää shoppailua vihaavat matkakumppanit jonnekin kahvilaan siksi aikaa. Kannattaa myös suunnata sinne aamulla, kun ei ole vielä suurinta ryysystä. Samalla kannattaa varautua, ettei tule sokeaksi tavaran halpuudelle. Moni on sanonnut ostaneensa jonkun paidan Primarkista vain sen takia kun se maksoi punnan. Myöhemmin on tullut sitten todettua, ettei oikeasti käytäkkään sellaista paitaa. Primarketteja löytyy ympäri Lontoota, mutta isoin on Oxfort Streetillä.

Ystäväni tiesivät hulluuteni vintageen, antiikkiin ja kaikkeen epämääräiseen vanhaan krääsään. He veivätkin minut Brick Lane Marketiin. Alueella on aina sunnuntaisin iso rakennus täynnä myyntikojuja ja yksi kerros on pyhitetty vain ja ainoastaan vintagevaatemyyjille. Alueella myydään myös todella vanhoja kameroita, koneita, desinghuonekaluja ja oikeastaan ihan kaikkea mitä vaan voi antiikkiin hurahtanut ihminen toivoa. Brick Lane Market on tällä hetkellä trendikkään alamaailmakulttuurin tiedossa, mutta ystäväni sanoivat sen nousevan koko ajan enemmän ja enemmän suosioon ihmisten tietoisuuteen ja sille saattaa käydä samalla tavalla kuin Camden Townille turismin saapuessa sinne. Yhteistä kaikille marketeille on se, että sieltä saa hyvää ruokaa kojuista ostettuna. Kojuissa myydään kaikkea niin makkaraperunoista sushiin. Itse kokeilin Brick Lane Marketissa kojuruokaa ja en sitten koko reissun aikana enää syönyt muualta kuin kojuista. Täydellistä opiskelijabudjetille: halpaa, hyvää ja paljon.
Brick Lane Market: vintagemarket
 vintagemarketin tarjontaa

yksi kymmenistä vintagemyymälöiden tarjonnasta

COOKIES <3
 
Brick Lane Marketin kojuruokaa. Maistui paljon, paljon paremmalle ku näyttää. 5 puntaa

Lontoo on yllättävän halpa kaupunki. Kaksi kauppakassillista ruokaa lähtee kymmenellä punnalla matkaan ja viiden litran pullo Strongbow-siideriä maksaa noin kolme puntaa. Baareissa juomien hinta on lähes sama kuin Suomessa ja ulkona ateriointi riippuu ihan siitä missä haluaa syödä. Jos haluaa ruokailla suosituissa turistikohteissa, kannattaa varata rahaa. Joskus kun kysyi vaateliikkeiden kassalla, että saako opiskelija-alennusta, he myönsivät sitä. Yhdessäkin liikkeessä nimeltään Forever 21 sain alennusta viisikymmentä prosenttia. Tosin tämä vaatii opiskelijakortin, jossa lukee ruotsiksi Student kort. Siitä lontoolaiset ymmärsivät kyseessä olevan opiskelijakortti, kun suomenkielestä versiosta ei voi edes veikata tarkoitusta. Voin kerrankin sanoa kaksikielisyydestä olleen itselleni rahallista hyötyä.

Eniten rahaa kului Lontoon sisällä matkustamiseen. Päivälippuja saa ostettua metroasemilta laitteista, joiden hinta myös riippuu päivänajasta milloin ostat. Jos olet aikaisemmin liikenteessä, maksat muutaman punnan enemmän kun päiväsaikaan. Kuitenkaan päivälipun hinta ei tule olemaan yli kahdeksaa puntaa. Samalla lipulla voi myös kulkea busseilla ja se toimii yönkin yli kello neljään asti. Jos et kulje joka päivä pitkiä reissuja, silloin kannattaa ostaa viidellä punnalla Oyester-card. Siihen saa ladattua niin paljon rahaa kun käyttää matkoihin. Lataaminen onnistuu samoilla automaateilla, joista voi ostaa päivälippuja.

Paras neuvoni opiskelijoille löytää tekemistä on etsiä ensin yliopistokampus. Lontoossa jokaisessa yliopiston kampuksen tiloissa on opiskelijatoiminnalla pidettävä baari, jonne opiskelijat kokoontuvat koulun päätyttyä tai lounastunneilla. Juomat ovat halvimmat kaupungissa ja opiskelijat valmiita neuvomaan minne kannattaa mennä. Halusitpa sitten kierrellä myymälöitä, käydä kiertämässä nähtävyyksiä tai tutustua menomestoihin, parhaat vinkit löytyy heiltä. Uusia ystäviäkin tulee helposti neuvoja antavien riveistä. Lontoossa on erittäin ystävällisiä ihmisiä ja siellä ei pelätä pyytää anteeksi, jos tönäisee pikkaisenkin toista ihmistä ruuhkassa. Jos tulee ongelmia, aina löytyy ihminen joka on valmis neuvomaan; jopa silloin kun et ehdi edes kysymään.

No comments:

Post a Comment