19.3.12

Last days of Occupy London

"Occupy London is a non-violent protest and demonstration against economic inequality taking place in London, United Kingdom, which started on 15 October 2011. Its original remit was to unite workers and unemployed alike in order to bring to the fore, the lack of affordability of housing in the United Kingdom, social injustice, corporate greed and the influence of companies and lobbyists on government. Thwarted in their original aim to camp outside the London Stock Exchange, a camp was set up nearby next to St Paul's Cathedral. On 18 January 2012 Mr Justice Lindblom granted an injunction against continuation of the protest; but the protesters remained in place pending an appeal.The appeal was refused on 22 February, and just past midnight on 28 February bailiffs supported by City of London police began to remove the tents." - Wikipedia, 6.3.2012



Lontoon matkan aikanani tulin todistamaan samalla Occupy Londonin viimeisiä päiviä. Kaikilla lontoolaisilla tuntui olevan mielipide mielenosoituksesta ja mielipiteet olivat myös vahvoja. Jutelin matkan aikana muun muassa miehen kanssa, jonka tehtävä oli vahtia St. Paulsin kirkon läheistä aukiota, ettei sinne pääsisi pystyttämään telttoja. Hän sanoi seisovansa koko päivän aidatun alueen vieressä katsoen, ettei kukaan pääse aukiolle. Hän keskusteli kanssamme pitkät pätkät ja vaikutti siltä, ettei häntä haitannut työskennellä näin. Kirkossa olleet vartijat ja työntekijät vaikuttivat taas ärtyneiltä kun yritin kysellä heiltä miten he näkevät tilanteen. Samaan aikaan telttailijat kuuntelivat musiikkia ja tanssivat ohikulkijoiden ihmetellessä.


Aina valitetaan, että nykyajan nuoret eivät ole kiinnostuneita politiikasta tai nuoria ei kiinnosta. Kuitenkin politiikasta kiinnostuneet nuoret ja omia aatteiden puolesta puhuvat ärsyttävät. Maailmassa tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä. Maailma tarvitsee radikaalisti ajattelevia nuoria, jotka ovat valmiita pistämään itsensä likoon omien aatteittensa eteen. Maailma ei olisi koskaan kehittynyt mihinkään, ellei joku olisi tuonnut omia aatteitaan esille. Kaikki radikaalit ajattelutavat eivät tietenkään ole omieni aatteitteni mukaisia, mutta ihailen ihmisten rohkeutta. Yritän aina katsoa asiaa monelta eri kantilta, vaikka ajattelisin toisen osapuolen olevan suurin idiootti maan päällä.

Telttaleirimielenosoitukset hakevat vielä muotoaan ja uusia väkivallattomia mielipiteen ilmaisutapoja on varmasti kehitteillä. Media-alan opiskelijana tiedän mainonnan helppouden ja myös vaikeuden. On vaikea saada ihmisiä vaihtamaan mielipiteitään tai kuuntelemaan asioista, jotka ovat epämielyttäviä ja niistä ei haluta kuulla. Olisi mielenkiintoista ihan vain mainostusmielessä yrittää herättää ihmisten kiinnostusta asioihin, jotka he itse kokevat epämielyttäviksi ja itselleen sopimattomaksi. 

St.Paul'sin edusta 26.2.2012


 
St.Paul'sin edusta 28.2.2012

Yksi asia vaan mikä minua surettaa yleensä mielenosoituksissa on poliisin herjaaminen. Yksittäinen poliisisetä tai -täti ei ole se vihollinen, jota vastaan pitäisi hyökätä. Suomessa ainakin mielestäni poliisi on omien henkilökohtaisten kokemuksieni mukaan toiminut ihan oikeudenmukaisesti kaikissa tilanteissa. Tietysti jokaisella muullakin on omat kokemuksensa, mutta poliisitkin tekevät vain työtään. Voin ainakin samaistua tunteeseen, jossa on joutunut työssään huonostikäyttäytyvän humalaisen henkilön kanssa. Ihmisiä hekin vain ovat, samoin myös poliisit. Työtilanteissa ja opiskelupaikassani olen oppinut käyttämään sanontaa; asiat riitelevät, eivät ihmiset. Siinä mielessä arvostan Occupy Londonin ihmisiä, koska he ovat alusta asti painottaneet väkivallattomuuteen. 


Naurettavaa jutussa on kuitenkin mitä näin matkustaessani sen jälkeen kun telttat ja mielenosoittajat oli poistettu. On ihan eri asia, jos teltat olisi vain poistettu eikä paikanpäällä olisi mitään ilmoituksia. Suositulle turistipaikalle oli kuitenkin, jotain laitettava selittämään parikymmenen poliisin kiertely aidatulla alueella, joka on aidattu tiiviisti. Alueella oli miehiä pesemässä painepesureilla kivilaattoja, jossa edellisenä päivänä oli teltat. Kyltti aitauksien vieressä kertoi, että kyseessä oli "purukumin poistaminen"-siivous. Turisteille ei haluttu kertoa teltoista ja ei siinäkään nyt mitään, mutta purukumin poistamista aidatulta alueelta kahdenkymmenen poliisin kiertäessä? Miksei sitä kylttiä olisi vaan voinnut jättää pois? Miksi pitää valehdella tuollaisista asioista? Ymmärrän imagon säilyttämisen ja mainonnan tärkeyden media-alan opiskelijana, mutta rajansa kullakin.


En minä paljoa ymmärrä politiikasta, enkä ymmärrä vieläkään kaikkea mistä tuossa mielenosoituksessa oli kyse. Kuitenkin halusin raportoida jotakin asiasta, koska se oli yleinen keskustelun aihe koko matkani ajan.

No comments:

Post a Comment